G. Populaire boeken

De natuur en gronden van het geloof, herschrijving van het gelijknamige werk van Jacobus Koelman, Ede: Hardeman 1987, 3e druk in 2011

Opgesteld in de vorm van een brief, tot vaststelling van de staat van degenen die Christus in geloof omhelzen

In dit boek maakt Jakobus Koelman (1631-1691) duidelijk wat de oefeningen en daden van het geloof zijn. Sterk benadrukt hij dat de zaligheid buiten de mens ligt. Daarin ligt de bevrijdende kracht van het Evangelie.

‘Het geloof alleen brengt de ziel tot vereniging met Christus. Niet de liefde, niet de nederigheid, oprechtheid, zachtmoedigheid, barmhartigheid of vreedzaamheid. Het geloof alleen is het grotere gebod van het Evangelie. Alle andere kenmerken moeten door het kenmerk van het geloof getoetst worden, terwijl zij ook hun groei door middel van het geloof krijgen.’